Aký typ fasádnej omietky si vybrať?

Podklad
V prvom rade si overte, aký máte podklad alebo zateplenie. Niektoré typy zateplenia a muriva si vyžadujú viac paropriepustné fasádne omietky. Je to v prípade nových murív s vysoko tepelnoizolačnými vlastnosťami alebo pri vysoko paropriepustnom zateplení, minerálna vlna, izolácia z drevných vlákien.
Farba
To, čo máme na očiach, tomu venujeme aj viac pozornosti. A práve fasáda tu hrá prím. Pri svetlejších odtieňoch nebýva zväčša žiaden problém a farby sú dostupné vo všetkých typoch fasádnych omietok. V prípade príliš tmavých odtieňov si musíme správne pripraviť podklad, ako aj vybrať správny produkt dostupný v sýtych farbách. Pri úplne tmavých odtieňoch musíme rátať aj s vyššími nákladmi.
Štruktúra
Pre niekoho jednoduchá záležitosť, pre niekoho dôležitá hodnota. Všetko závisí od nášho typu stavby a od našich estetických požiadaviek. Niektoré produkty ako napríklad samočistiace alebo sýte omietky sú dostupné len vo vybraných štruktúrach. Ak dôraz kladieme na efekt, môžeme siahnuť po modelovateľnej omietke.
Investícia do budúcnosti
V prípade novej fasády ešte stále málo ľudí myslí na budúcnosť. Veď každá nová fasáda je pekná, čistá a bez nedostatkov. Ale čo bude o 5, 10 rokov? Stále môžeme fasádu obnoviť a renovovať. Alebo môžeme myslieť na budúcnosť už skôr a vybrať si inovované materiály pre dlhodobo čisté fasády a povrchy odolnejšie voči tvorbe rias.
Spracovanie
Je to jeden z dôležitých bodov a nemali by sme na neho zabudnúť pri výbere fasádnych omietok. Počasie, ročné obdobie – nehrozia nám už nízke teploty a vysoká vlhkosť? Aké teploty asi budú pri spracovaní fasády? Všetky tieto okolnosti nám tiež napomáhajú so správnym výberom fasádnej omietky alebo farby.

Popular posts from this blog

Rozdiel akrylátová, silikátová a silikónová omietka

Aká je najlepšia fasádna omietka?

FASÁDNE OMIETKY - VZORKOVNÍK FARIEB