Viete, po akom druhu omietky siahnuť?

Tradičná úprava fasády dnes ponúka rozmanité omietkové materiály s rôznymi vlastnosťami.
Väčšina domov sa už zatepľuje a adekvátna povrchová úprava je súčasťou zatepľovacieho systému. Ak sú domy nezateplené, sú murované z kvalitných presných tvárnic. Vtedy treba najskôr urobiť podkladovú vápennocementovú omietku a až po jej vyzretí finálnu povrchovú úpravu. V oboch prípadoch sú ňou tenkovrstvové fasádne omietky – pastovité hmoty, ktoré obsahujú pigment v požadovanom farebnom odtieni. Na trhu nájdete tri základné druhy fasádnych omietok s rôznymi vlastnosťami. A nie je jedno, po ktorej siahnete.

Akrylát v sýtych tónoch

Ak túžite po tmavšom sýtom alebo výraznom odtieni na fasáde, vyberať si môžete len z akrylátových omietok. Na rozdiel od ostatných druhov ich spojivo dokáže dobre viazať pigment. Navyše sa jednoducho spracovávajú, sú veľmi odolné proti poveternostným vplyvom a spravidla majú aj najpriaznivejšiu cenu. No nie všade sa dajú použiť.
Majú vyšší difúzny odpor a vodnú paru prepúšťajú málo, preto nie sú vhodné na všetky omietkové či tepelnoizolačné systémy. Nemali by sa aplikovať na zateplenie s minerálnou vlnou alebo murivo s vysokou paropriepustnosťou. Na svojom povrchu vytvárajú elektrostatický náboj priťahujúci častice prachu. Preto sa pomerne rýchlo špinia a sú náchylné na rast machov a rias. Určite nie sú vhodné na budovy vo veľmi znečistených oblastiach.

Silikátová prirodzená

Silikátové omietky majú najlepšiu paropriepustnosť, a teda sú použiteľné na všetky zatepľovacie systémy. Ak pochybujete o tom, či nie je zbytočné na málo paropriepustné zateplenie polystyrénom nanášať paropriepustnú omietku, tak nie je. Celý zatepľovací systém má byť difúzne otvorený smerom von, takže čím je vrchná vrstva paropriepustnejšia, tým lepšie.
Oproti akrylátovým majú silikátové omietky obmedzenú farebnú škálu. Tónovanie do sýtejších farieb im nedovoľuje ich zloženie. Spojivom je vodné sklo, ktoré má na svedomí, že sú náročnejšie na spracovanie. Na rozdiel od ostatných omietok zreje silikátová nielen fyzikálne, ale aj chemicky. Súčasne, ako sa z nej odparuje voda do okolia, prebieha vnútri omietky chemický proces, ktorého výsledkom je pevné spojenie omietky s minerálnym podkladom. A na to sú potrebné vhodné podmienky.

Silikónová kvalitná a komfortná

Najkvalitnejšie, ale aj cenovo náročné sú silikónové omietky. Majú o niečo menšiu paropriepustnoť ako silikátové a je pri nich menší výber farebnej škály ako pri akrylátových omietkach. Možno ich použiť na všetky podklady. Obsah silikónových živíc zaisťuje vysokú vodoodpudivosť a omietka sa dobre udržuje umytím prúdom vody, preto ju možno aplikovať aj na namáhanejšie plochy. Majú dokonca samočistiacu schopnosť. Vhodné sú preto aj na budovy, ktorých fasáda nie je ničím chránená a omýva ju dážď.

Samočistiace

Pre tých, ktorý sa údržbou fasády nechcú vôbec zaoberať, sú k dispozícii samočistiace omietky, ktoré striktne nespadajú ani pod jeden zo spomenutých materiálov. Samočistiacu omietku možno aplikovať na všetky podklady a mala by vydržať dvojnásobne dlhšie ako ostatné.

Hladká alebo štruktúrovaná?

Efekt všetkých omietok vizuálne ovplyvňuje nielen farba, ale ja štruktúra. Pri všetkých omietkach si môžete vybrať ryhovanú alebo škrabanú štruktúru v jemnejšej alebo hrubšej zrnitosti.
  • Hladké štruktúry, okolo 1,5 mm, sú menej náchylné na špinenie, nemilosrdne však v rozptýlenom svetle odhaľujú aj tie najmenšie nedokonalosti podkladu. Navyše, dosiahnuť dokonale hladký ideál je prácne a náročné.
  • Drsné omietky, od 2 do 3,5 mm, poskytujú vďaka svojmu tieňovému povrchu iný farebný účinok než jemnozrnné. V priebehu dňa sú pod denným svetlom vždy iné, zaujímavé a dokážu výborne zakryť nedokonalosti podkladu. Zachytávajú viac nečistôt, čo možno čiastočne eliminovať vhodným výberom materiálu. Jednoduchšie sú však na spracovanie.

Comments

Popular posts from this blog

Rozdiel akrylátová, silikátová a silikónová omietka

Aká je najlepšia fasádna omietka?

FASÁDNE OMIETKY - VZORKOVNÍK FARIEB