Mozaiková omietka a jej správne použitie

Ak ste učinili rozhodnutie, oživiť vašu fasádu, majte na pamäti aj oteruvzdorné steny budov, napr. pri vchode, chodbách a schodoch, okenné rámy, podstavce, stĺpy, sokle alebo architektonické detaily.

Ideálnym spestrením môžu byť dekoratívne fasádne omietky, ktoré sú vyrábane v dvoch variáciách. 
Prvou je prírodné zrno (marmolit), ktoré je drahšie, ale za to si zachováva všetky svoje prírodné vlastnosti. Je odolná voči vplyvom počasia, priemyselným splodinám, vysoko mechanicky odolná, vodoodpudivá, umývateľná, ľahko udržiavateľná a u nás máte na výber z 12 rôznych odtieňov.

Druhou možnosťou je mozaiková omietka, ktorá je vyrábaná z farebných pieskov. Vlastnosti sú veľmi podobné ako pri marmolite. Jediným rozdielom je výdatnosť, ktorá je pri mozaikovej omietke nižšia. U nás máme v ponuke viac ako 45 rôznych odtieňov.

Výber vhodnej omietky závisí od podkladu, na ktorý sa bude aplikovať. Vhodnými podkladmi na aplikáciu sú vápenno-cementové a cementové omietky, betón, prírodný a umelý kameň a podobne. Podklad musí byť rovný, pevný, suchý, bez prachu, trhliniek, voľne oddeliteľných častí a bez zvyškov mastnoty.

Príprava podkladu

Podklad musí byť pevný, rovný, nosný, suchý a očistený od oddeľujúcich sa substancií, ktoré by mohli znížiť prídržnosť (tuky, živice). Nerovnosti podkladu je potrebné vyplniť opravnou maltou. Intenzívne znečistené vrstvy s nízkou prídržnosťou, maliarske nátery z pružných fasádnych farieb, vápenných a syntetických farieb, tapety alebo vrstvy z ďalších disperzných lepidiel je potrebné celoplošne odstrániť. Nasiakavé podklady sa najskôr ošetria hĺbkovým penetračným náterom. Na nedostatočne izolované steny a pri vzlínajúcej vlhkosti v murive sa použitie omietky z prírodných mramorových zŕn neodporúča. Zároveň sa nesmie aplikovať na tepelnoizolačné a sanačné omietky. Všetky objemovo nestabilné a iné neštandardné podklady treba posúdiť z hľadiska vhodnosti použitia dekoratívnej omietky.

Vyberte si z našej ponuky a tovar môžete mať doma už dnes. 

www.hgp.sk

Comments

Popular posts from this blog

Rozdiel akrylátová, silikátová a silikónová omietka

Aká je najlepšia fasádna omietka?

FASÁDNE OMIETKY - VZORKOVNÍK FARIEB