10 Najlepších neutrálnych farieb, ktoré oživia každú izbu v dome


Jednoduché farby vôbec nemusia byť nudné. V správnej kombinácii s výraznejšími tónmi alebo doplnkami, môžete vyčarovať krásny a jedinečný priestor, ktorý upokojí vašu myseľ a navodí príjemný pocit.




1.) Pewter

Návrhár Patrick Baglino odporúča používať túto farbu vo veľkých a  otvorených priestoroch. Nádherne ukáže v kombinácii s tyrkysovou,  šarlátovou a mandarínkovou. Teplo tejto šedej farby na Vás bude pôsobiť tak upokojujúco, ako čerstvý kurací vývar od maminky. 😊
2.) Biela
Keďže táto farba je centrom medzi teplým a chladným, návrhár Darryl Carter hovorí, že bude fungovať rovnako dobre v tradičnom aj modernom prostredí. „Počas svojho pôsobenia som bol  stále náchylný k neutrálnym farbám, no táto biela je ako chameleón, ktorý v priebehu dňa preberá jemné zmeny v tieni“.
3.) Šedá
Síce sa táto šedo-hnedo-čierna nazýva čiernou, nie je až taká tmavá, aby nebolo možné ju použiť v akomkoľvek priestore. Dizajnér Peter Dun hovorí: „Nie je taká intenzívna ako čierna ani jemná ako slnečné lúče, ale zato je hlboká a záhadná.
4.) Mauve
Dizajnér Brett Beldock hovorí, že táto „mauvey taupe“ je skoro tak teplá ako kašmírový sveter, ktorý si oblečiete a máte chuť doň obliecť všetky steny vo vašom okolí.
5.) Červená
Keďže táto odvážna farba je tá istá zemitá červená, ktorú vidíte v predkolumbovskom umení alebo v eturskej  či tureckej skladbe, je prekvapujúco neutrálna a ide s čímkoľvek, hovorí dizajnérka Carey Maloneyová : „Používali sme ju v našej predsieňovej hale ako pozadie na čínsku koromandelovú obrazovku a obrovskú africkú drevenú plastiku, ktorá vytvára tento neuveriteľne teplý, pozývajúci vstup, ktorý vás nasmeruje do zvyšku domu.“
6.) Modrá
Podľa návrhára Jonathana Roseho, pre dom v krajine alebo pri mori, je modrá novou bielou a je perfektným doplnkom k zeleni alebo k výhľadu na oceán. „Myšlienkou je, aby bola farba steny tichá, aby sa mohla bezproblémovo spojiť s vonkajšou atmosférou. Táto modrozelená farba je pastelom s osobnosťou. V kombinácií s bielymi a tmavomodrými  doplnkami, navodí príjemný pocit pokoja.
7.) Béžová
Béžová je neutrálna farba, ktorá sa môže spájať či už z bielou alebo aj nebielou. Je ako extáza. Sedíte v obývačke a pozeráte na stenu, ktorá ma farbu ako vaše obľúbené latté, alebo v spálni, kde dotyky svetla odrážajú jemné „Shhh“.
8.) Lila
Aj keď je považovaná za typicky ženskú farbu, dizajnérka Laura Burlesonová hovorí, že fialová farba pôsobí krásne ako neutrálna, keď je spárovaná so silnými, hlbokými farbami, ako drevené uhlie, čierna alebo námornícka. „Tento odtieň je perfektná rovnováha sýtosti a tónu, ako keď vidíte západ slnka cez mäkký filter. Skúste ju aplikovať v knižnici, kuchyni, alebo ako doplnky v miestnostiach, v ktorých chcete navodiť príjemnú atmosféru“.
9.) Kameň
Je to jedna z tých chameleónskych farieb, ktoré podľa odrazu svetla môžu vyzerať ako šedá, tmavošedá alebo zelená, hovorí dizajnér Robin Bell. „Použil by som to v matnej povrchovej úprave na stenách, kde by vynikla v kombinácií s lesklou bielou, alebo na vysoko-lesklých podkladoch“.
10.) Hnedá
Ľudia si vždy mysleli, že neutrálna farba je napríklad béžová, ale návrhár Gary McBournie hovorí, že béžová nie je neutrálna, je to „blá,blá,blá“, odporúča, aby sme inšpiráciu hľadali v prírode. „Môžete vidieť farbu lesa, modrej oblohy, ale najmä túto sladkú hnedú, ktorá pripomína čokoládu na varenie. Použil by som ju v predsieni, v jedálni, ale aj v mojej vlastnej spálni“. Ideálne vynikne v kombinácii s bielou.





Farby je možné zakúpiť na stránke HGP.sk






Comments

Popular posts from this blog

Rozdiel akrylátová, silikátová a silikónová omietka

Aká je najlepšia fasádna omietka?

FASÁDNE OMIETKY - VZORKOVNÍK FARIEB