Akú povrchovú úpravu vybrať na fasádu


Povrchová úprava obvodového plášťa dodáva rodinnému domu nielen konečný vzhľad, ale vytvára aj ochrannú vrstvu, ktorá bráni prenikaniu vlhkosti a ostatných nežiaducich vplyvov do podkladových vrstiev. 



Pri výbere fasádnej omietky či náteru je dôležité zvážiť vlastnosti, ktoré by mala povrchová úprava spĺňať, aby čo najefektívnejšie ochránila podkladové vrstvy. Preto by ste jej výberu mali venovať náležitú pozornosť a nízka cena by nemala byť hlavným kritériom.

Pri rozhodovaní treba brať do úvahy podmienky prostredia, v ktorom sa stavba nachádza – vyššia vlhkosť v blízkosti vodných tokov či lesa, vyššia nadmorská výška, zvýšený výskyt zrážok počas roka, zvýšená hladina smogu a nečistôt v ovzduší, priamy a celodenný účinok slnečného žiarenia. To všetko môže ovplyvniť životnosť omietky či náteru. Medzi nežiaduce efekty, ktoré znižujú funkčnosť, patrí tvorba rias, machov a lišajníkov na povrchu fasády, tvorba trhlín či znečistenie fasády. Nemenej významná je aj strata farebnosti.

Ak chcete dosiahnuť zvýšenú odolnosť vonkajšej fasády proti oteru, oderu, poveternostným vplyvom a slnečnému žiareniu, odporúča sa použiť finálnu fasádnu omietku. Fasádne omietky sú v celej hrúbke prefarbené, hydrofobizované, prípadne s protiplesňovou úpravou. V súčasnosti sú dostupné rozličné varianty, ktoré umožňujú aj zaujímavé estetické stvárnenie.

Fasádny náter vykazuje vždy vyššiu pružnosť ako samotná omietka, preto dokáže premostiť (čiže schovať) pohyby v omietke, ktoré už omietka nemusí zniesť. Súvrstvie na vonkajšom tepelnoizolačnom kontaktnom systéme tvorené výstužnou maltou so zapracovanou sklotextilnou mriežkou a povrchovou tenkovrstvovou omietkou je často vystavené extrémnym podmienkam súvisiacim najmä s teplotnými zmenami. 

Keď si predstavíte toto súvrstvie, ktoré má hrúbku približne 8 mm, a teplotné zmeny, ktorým je vystavené (napr. pre jarné ráno je charakteristická teplota 6 °C, na obed môže byť teplota na povrchu fasády aj viac ako 50 °C), z fyzikálneho hľadiska je pochopiteľné, že dochádza k pohybom v povrchovej vrstve a k možnosti vzniku mikrotrhlín. 

Ak na fasáde vzniknú mikrotrhliny, tieto počas daždivých dní tvoria vstupnú bránu na prenikanie vlhkosti do tepelnoizolačného systému. Práve výrazne vyššia pružnosť náteru zabezpečí, že ak sa aj v omietke ošetrenej fasádnym náterom objavia mikrotrhliny, tento náter trhliny neprenesie, čiže trhliny ostávajú stále chránené pred poveternostnými vplyvmi. 

Navyše, nátery vo všeobecnosti lepšie znášajú veľké množstvá pigmentov, ktoré sú potrebné na farebné stvárnenie fasády. Pigmenty v náteroch vykazujú dlhšiu životnosť, fasáda je dlhší čas stálofarebná, vyblednutie alebo zmena odtieňa nie sú ani počas niekoľkých rokov viditeľné.

Nátery možno použiť aj na oživenie farebnosti fasády alebo úplnú zmenu jej vzhľadu. Môžu sa aplikovať aj na stavby, ktoré nezatepľujeme, ale len omietame.

Oblasť nových materiálov a technológií, nároky na energetickú úspornosť, hydroizolačné, tepelné a zvukovoizolačné vlastnosti materiálov, ich nízku váhu v pomere k požadovanému výkonu, pevnosť, dlhú životnosť, odolnosť voči chemicky aktívnym zložkám vzduchu, vode a dažďu atď., sú dnes enormné. Tomu zodpovedá aj stále náročnejšia výroba a vývoj moderných stavebných hmôt.

Pestrá a moderná paleta farieb SILADEKOR obsahuje najnovšie farebné trendy a najžiadanejšie súčasné odtiene a pomôže vám vybrať ideálne kombinácie farebných riešení povrchových úprav fasád či už pri realizácii nových stavieb, pri renováciách, ale tiež pri úpravách povrchov konštrukcií v interiéroch. Farebné odtiene spĺňajú nielen technické požiadavky, ale tiež reagujú na súčasné trendy v architektonickom stvárnení fasád.

Vyberte si z našej pestrej ponuky fasádnych farieb a omietok s dlhodobou životnosťou a vysokou odolnosťou.

Fasádne dekoratívne omietky:
  • HGP Siladekor Akrylová fasádna dekoratívna omietka zahladená alebo ryhovaná
  • HGP Siladekor Silikónová fasádna dekoratívna omietka zahladená alebo ryhovaná
Fasádne farby:
  • HGP Hagefas Akrylová fasádna farba
  • HGP Hagefas Silikónová fasádna farba
Penetračné nátery pod omietky:
  • HGP Podloga penetračný náter s granulátom Akryl
  • HGP Podloga penetračný náter s granulátom Silikón
Penetračné nátery pod farby:
  • HGP Podloga penetračný náter Akryl
  • HGP Podloga penetračný náter Silikón

Viac informácií nájdete na našom webe www.hgp.sk

HGP Distribučný sklad
Stará Vajnorská 3296/36,
83104 Bratislava, Slovakia

Tel: +421 917 95 20 34
E-mail: obchod@hgp.sk
Web: www.hgp.sk

Popular posts from this blog

Rozdiel akrylátová, silikátová a silikónová omietka

Aká je najlepšia fasádna omietka?

FASÁDNE OMIETKY - VZORKOVNÍK FARIEB