Aká je najlepšia fasádna omietka?

Fasádna omietka nie je len farebnou úpravou stien budov ale aj ich ochranou pred vonkajšími vplyvmi počasia. Dnes sa už vyrába veľa druhov fasádnych omietok, ktorých použitie sa líši v závislosti od typu konštrukcie a využitia stavby ale aj prostredia, v ktorom sa nachádza. Vybrať tú správnu môže byť preto veľmi náročné. 


Skôr ako si vyberiete povrchovú úpravu tepelnoizolačného systému, mali by ste si uvedomiť pár skutočností. Po prvé, akým materiálom je váš dom zateplený. Ďalej, v akom prostredí sa nachádza dom, ktorý sa chystáte povrchovo upraviť (v prašnom prostredí, pri poli, v lese, v mestskej zástavbe; či bude fasáda intenzívne vystavená slnečnému žiareniu alebo nie; pri vodnej ploche atď.). 

Dôležitým faktorom je aj architektúra stavby (napr. stavba s plochou strechou má fasádu prirodzene viac namáhanú poveternostnými vplyvmi ako dom so šikmou strechou, kde strecha prečnieva 60-90 cm). Treba si uvedomiť, že výber omietky, to nie je len výber farebného odtieňa, ale najmä výber materiálovej bázy. A nie každý farebný odtieň sa dá namiešať v každej materiálovej báze.


Akú omietku na novú fasádu?

Pomôžeme vám vybrať tú najlepšiu omietku na vašu novú fasádu.
Aby obvodové steny budovy dlhodobo a bezchybne plnili svoju funkciu, musia byť chránené pred vplyvmi vonkajšieho prostredia, ktoré by mohli zmeniť ich fyzikálne vlastnosti a v konečnom dôsledku mať negatívny vplyv na kvalitu vnútorného prostredia. Na vrchné vrstvy omietok sa kladú najvyššie nároky, pretože musia spĺňať predstavy stavebníka z praktickej aj estetickej stránky.
Či si predstavíte moderné, energické, pohodové, jemné alebo tradičné farby, HGP ponúka všetko v širokej škále odtieňov. Okrem toho je tu množstvo nových trendových omietok pre zvýraznenie detailov. Vďaka novým farbám už nemusíte klásť medze svojej fantázii.
Naši obchodní zástupcovia Vám radi pomôžu pri výbere vhodného typu fasádnej omietky alebo farby na Váš dom. Fasádne omietky a farby sú miešané priamo na želanie zákazníka s dodaním po dohode už aj na nasledujúci pracovný deň.


Fasádne omietky HGP SILADEKOR patria medzi najkvalitnejšie a cenovo najdostupnejšie výrobky na našom trhu.
Rozvoz týchto výrobkov zabezpečujeme zadarmo po celom území pri objednávke rozsahu minimálne na 1 rodiný dom…
Naša ponuka fasádnych farieb je v nasledovných kategóriách:
  • Fasádne akrylátové omietky
  • Fasádne silikónové omietky
  • Fasádne silikátové omietky

Farebnosť je dalej delená podľa základného vzorkovníka farieb a rozšíreného na požiadanie zákazníka.

Výber omietky záleží na type podkladu a jeho kvalite. Tieto informácie musíte mať pred samotnou realizáciou omietky. Základnými kritériami, ktoré ovplyvňujú výber omietky je jej životnosť, priľnavosť, ľahká údržba, odolnosť voči vlhkosti, exhalátom, soliam, mrazuvzdornosť, tepelná izolácia, rozťažnosť a sťažnosť s ohľadom na rôzne poveternostné podmienky, difúzia vodných pár. Je dôležité, aby boli ukončené mokré procesy v interiéri. Povrch domu musí byť dostatočne suchý. Omietať by sa nemalo v mraze, vysokých teplotách, silného slnečného žiarenia ani pri silnom vetre.
Po nanesení omietky môže prísť na rad finálna úprava náterom fasádnej farby. Existujú akrylátové, minerálne, silikátové a silikónové, pričom každá je vhodná na iný typ podkladu. Farbu je možné nanášať pri teplote od 10 – 25 °C. Náter vyzrieva zhruba štyri týždne, preto by teplota nemala klesnúť pod 5 °C. Čo sa týka farebnosti, vybrať si z množstva farieb nie je jednoduché. Neodporúča sa však používať príliš veľa výrazných farieb a ich kombinácie. Inak vyzerá farba na malej ploche a inak na fasáde. Do úvahy treba vziať hru svetla a tieňa, ktoré môžu farbu zosvetliť či naopak zintenzívniť a vizuálne rozdiely spôsobujú aj rôzne druhy štruktúry povrchov.


Fasádne omietky sú jednoducho spracovateľné pastové omietky, pripravené na priame použitie bez ďalšej úpravy. Silikónové omietky na báze silikónových živíc sa vyznačujú vysokou odolnosťou proti poveternostným vplyvom, ako sú napríklad náporový dážď, silný vietor, UV žiarenie, ale aj proti plesniam riasam a hubám.
Používajú sa na vytvorenie farebnej povrchovej úpravy na jadrových omietkach (vápenno-cementové, cementové, sadrové). Omietka je vysoko hydrofobizovaná, a preto obzvlášť vhodná aj na aplikáciu v oblasti soklov. Silikónové povrchové úpravy sa zároveň vyznačujú dobrou paropriepustnosťou, takže sú vhodné aj na tepelnoizolačné systémy s minerálnymi izolačnými doskami či penovým polystyrénom, v mnohých prípadoch aj na sanačné omietkové systémy, ako aj na podklad z vysoko tepelnoizolačného muriva.
Pred ich aplikáciou musí byť povrch čistý, suchý, nezamrznutý, nosný, zbavený prachu, uvoľnených častí a výkvetov, rovnomerne nasiakavý. Nesmie byť vodoodpudivý. Nevhodným podkladom sú vápenné omietky a nátery, plasty, laky, olejové a glejové nátery, drevo, kov.
Fasádna omietka sa aplikuje na podklad antikorovým hladidlom v hrúbke zrna 1; 1,5; 2; 3 mm, a to rovnomerne bez prerušenia. Následne sa štruktúra povrchu upraví požadovaným spôsobom. Pri škrabanej omietke treba povrch ihneď po nanesení upraviť krúživými pohybmi pomocou plastového hladidla. Pri ryhovanej štruktúre zas rovnomernými ťahmi požadovaným smerom (vodorovne, zvislo alebo do kruhu).
Silikónová omietka – Tenkovrstvová priemyselne vyrábaná pastézna prefarbená omietka na báze silikónových živíc. Ide o vysoko vodoodpudivú tenkovrstvovú omietku, odolnú proti nepriaznivým klimatickým podmienkam, paropriepustnú a ľahko spracovateľnú. Je vhodná na konečnú povrchovú úpravu fasád, na podklady, ako sú tepelnoizolačné systémy, minerálne omietky a stierky, sanačné omietky či betón.


Fasádne omietky HGP Siladekor a mozaikové omietky HGP Hageplast dokonale ochránia vaše fasády domov, priemyselných budov alebo kultúrnych pamiatok.

Viac na webe 👉 www.hgp.sk 🏠☔️ 

HGP SLOVENSKO
Stará Vajnorská 3296/36 (areál Rempo)
83104 Bratislava

tel: +421 940 62 45 45

e-mail: obchod@hgp.sk





Comments

Popular posts from this blog

Rozdiel akrylátová, silikátová a silikónová omietka

FASÁDNE OMIETKY - VZORKOVNÍK FARIEB